Historische gemeentes - allemaal

2013-05-27 14:43:05

Niewer-Amstel, 1815 De gemeentegrenzen in 1815, met Nieuwer-Amstel nog doorlopend tot aan het Leidseplein

In twee eeuwen vol herindelingen, annexaties en fusies heeft Nederland bijna 1700 gemeenten gekend. En veel van die gemeentes hebben in de loop daarvan veranderende grenzen gehad. Als iemand het heeft over Nieuwer-Amstel op het einde van de 19e eeuw, wat moet je je daar dan bij voorstellen?

Om de geschiedenis van elke gemeente inzichtelijk te maken heb ik, samen met Ivo Zandhuis en de mannen van Webmapper, gemeentegeschiedenis.nl gebouwd. Er liggen twee datasets aan het project ten grondslag: de data die als basis diende van het Repertorium van Nederlandse gemeenten vanaf 1812 van Ad van der Meer en Onno Boonstra en de bij DANS gedeponeerde NLGis shapefiles van Onno Boonstra.

We hebben nog tal van plannen met gemeentegeschiedenis.nl, maar nu al krijg je een goed beeld van hoe gemeentes zich in de loop der tijd hebben ontwikkeld. Je kan natuurlijk op gemeentenaam zoeken, maar ook op adres of postcode. Vaak blijkt een adres in de loop der tijd in verschillende gemeentes te hebben gelegen. Adressen die in drie verschillende gemeentes gelegen hebben ben ik al regelmatig tegengekomen; als iemand dat weet te overtreffen, dan hoor ik het graag.