Komende zaterdag wordt er, onder de naam Apps voor Democratie, een dagje gehackt in de Tweede Kamer. Ik ben blij dat ik ook mag komen, want er schijnen maar 150 stoelen beschikbaar te zijn.

De data, die binnenkort ook via een api beschikbaar komt, komt uit Parlis (het door het parlement gebruikte systeem) en bevat de agenda, stemmingen, personen, documenten, etc. Hier vind je links naar csv-dumps van een aantal tabellen, wil je een beeld krijgen.

De stemmingen zijn natuurlijk leuk om te analyseren, en ik zag al verschillende tweets voorbij komen van mensen die daarmee bezig waren.

Wat mij – zowel voor parlementariërs zelf als voor lobbyisten, journalisten en burgers – nuttig lijkt, is een applicatie waarmee je parlementaire documenten kan taggen. Enerzijds handig om voor jezelf documenten te ‘bookmarken’, anderzijds een mooie manier om meer metadata op te bouwen, zodat de documenten ook weer toegankelijker worden.

  • Door documenten te taggen kan je voor jezelf eenvoudig ‘dossiers’ aanleggen. Je hebt zelf in de hand of je toegekende tags ‘openbaar’ of ‘besloten’ zijn. In het tweede geval zullen andere mensen je tag nergens tegenkomen.
  • Je zou je profiel openbaar kunnen maken, zodat anderen kunnen zien wat je waarmee (openbaar) getagd hebt. Iemand die bijvoorbeeld regelmatig links naar relevante documenten op gebied van natuur en milieu tweet, zou zo een wat bestendiger lijstje goed getagde links aan kunnen bieden.
  • Iedereen die zijn tags openbaar maakt (los van het feit of zijn profiel ook openbaar is) draagt bij aan de verrijking van de metadata op de documenten. Je kan documenten zo niet alleen makkelijker vinden, maar zal ook wellicht ook interessante dwarsverbanden tegenkomen omdat iemand anders een document juist met een heel ander trefwoord tagt. Ook wordt inzichtelijk welke documenten ‘populair’ zijn.

Als de documenten elders online toegankelijk worden gemaakt (voor een deel gebeurt dit al via officielebekendmakingen.nl en waarschijnlijk kunnen we binnenkort dus via een api alle documenten bereiken), is het bouwen van zo’n applicatie wel wat werk, maar alleszins overzichtelijk: zeker als via de api ook de huidige metadata op de documenten goed toegankelijk is. Dan hoef je eigenlijk alleen maar de profielen en de tags op te slaan.

Enfin, eerst komende zaterdag maar eens een beetje peilen of dit wel een goed idee is. En kijken of iemand anders het niet reeds gebouwd heeft, natuurlijk.