De 180.000 namen van oorlogsslachtoffers in de database van de Oorlogsgravenstichting zijn geslachtloos. Dat komt zo: toen ruim tien jaar geleden werd begonnen aan het digitaliseren van de duizenden kaarten met slachtoffers, leek het niet nodig te vermelden of het een man of vrouw, jongen of meisje was. Dat kun je aan de naam meestal meteen zien, immers.

Nog in mijn Bitman-tijd bedacht en bouwde ik een crowdsource-applicatie waarmee gebruikers kunnen aangeven of een naam van een vrouw is of van een man. Een paar dagen nadat we ‘m stilletjes live hadden gezet, werd een tweet hierover opgepikt door De Digitale Archivaris. Dat is weer opgepikt door een blog, en sindsdien is de applicatie een ware hit onder de lezers van het Viva-forum.

En wat er dan gebeurt? In twee dagen tijd werd 38.390 (!) keer een naam gemarkeerd als man, vrouw of weetniet. Door in totaal 234 mensen, waarvan de topscoorder er 1500 heeft gedaan. Veel mensen (zo’n 160) doen er meer dan 99, waarbij het aantal mensen dat het precies 100 keer doet opvallend is.
Niet alleen is de applicatie heel succesvol, het zet mensen ook aan het denken, zoals je kunt lezen op het forum.