Voor de data-arbeider zou het mooi zijn als alle Nederlanders die ooit geleefd hebben met terugwerkende kracht, tot voor het begin der jaartelling desnoods, een Burger Service Nummer toegekend kregen. Als iedereen die iets met (historische) personen doet dan aan het juiste unieke BSN refereert, raken we nooit meer in de war van verschillende mensen met dezelfde namen of van mensen die onder meerdere namen bekend zijn.

Gelukkig bestaat het Biografisch Portaal, dat precies dat doet – een uniek id aan historische personen verschaffen. Nog beter: het verschaft niet alleen een uniek id, maar als je vanaf een persoon in je eigen data een koppeling naar dat id maakt, krijg je er nog wat voor terug ook! Het Biografisch Portaal beschikt namelijk over een api, waarmee je alle informatie die bij het portaal over een persoon bekend is op kan vragen.

Ter illustratie heb ik een klein Facieboeckgen gemaakt, een portrettengalerij uit de collectie van het Amsterdam Museum. Uit de metadata heb ik alle objecten gevist die het trefwoord ‘portret’ toegekend hadden gekregen, dat waren er iets van 2700. Vaak ging dat om iets als een  ‘portret van man met baard’. Maar in zo’n 1100 gevallen leek de naam van de geportretteerde in de titel van het object te staan, met tussen haakjes daar vaak nog bij een geboorte- en een sterfjaar. Nadat ik naam, geboorte- en sterfjaar voor zover mogelijk uit de titel geëxtraheerd had, kon ik die tegen de data van het Biografisch Portaal leggen. Dat leverde 240 matches op.

Die 240 matches zijn in het Facieboeckgen te herkennen aan het rode bandje met ‘BP’ over het portret. Als je zo’n portret nu in detailweergave bekijkt, zie je daar ook de informatie van het Biografisch Portaal staan. Soms is die vrij beperkt, maar bij Jan Luyken bijvoorbeeld zijn meer dan tien links naar beschrijvingen elders en twee andere portretten opgenomen. En bij de bronzen penning van Karel Joan Lodewijk Alberdingk Thijm krijgen we behalve veel links en twee portretten als toegift ook terug dat Karel ook onder het pseudoniem Lodewijk van Deyssel bekend is. Koppel je als collectiebeheerder dus je objecten aan het Biografisch Portaal (in dit voorbeeld geportretteerden, maar makers kunnen natuurlijk ook gekoppeld worden), dan kan je al deze informatie gratis en voor niets ook op eigen site tonen.

Is er nog iets nadeligs over het Biografisch Portaal te melden? Misschien dat er weinig redactie op de gegevens wordt gevoerd: iemand als Nicolaas Witsen staat drie keer in het portaal, en links lijken ook niet altijd te werken. En als collectiebeheerder kan je geen personen toevoegen aan het portaal. Daar staat tegenover dat de data van het portaal open en eenvoudig te downloaden is.

Er zijn natuurlijk alternatieven voor het Biografisch Portaal. Wikipedia bijvoorbeeld, daar kan je zelf nog redactie op voeren ook. En met de deze week geintroduceerde Nederlandse DBpedia kunnen daar, zeker in de toekomst, eindeloos veel connecties met andere data worden gelegd. Waar het om gaat, is dat personen die in de collectie voorkomen aan externe unieke id’s gelinkt worden, waarheen ook uit andere collecties gelinkt wordt. Data-arbeiders als ondergetekende breien de boel dan wel mooi aan elkaar.