Na mijn studie ruslandkunde en de postdoctorale opleiding ‘historische informatieverwerking’ ben ik gaan werken als programmeur. Ik werk binnen het erfgoedveld, vooral aan linked data projecten, waar ik mijn technische en inhoudelijke kennis kan combineren. Ik lees 16e-eeuws handschrift en ik schrijf turtle.

Linked Data

Als ik een missie heb dan is dat het verbinden van collecties met andere gegevensbronnen. Zo kunnen we vragen stellen die voorheen niet mogelijk waren en via die route verbinden we collecties meteen ook onderling.

Workshops

Om dat doel dichterbij te brengen geef ik zo nu en dan ook workshops over linked data, SPARQL en Wikidata.

Geo

Lokatie is een goede om data op te verbinden. En heb je die links naar geografische concepten, dan is een kaartapplicatie zo gemaakt. Soms heb je geografische concepten nodig die nog niet bestaan – de afgelopen jaren heb ik gemeentegeschiedenis.nl, verdwenengebouwen.nl en het Adamlink stratenregister gemaakt.

Data

Elk (leuk) project bestaat voor meer dan de helft uit het maken van goede data. Er moet gelinkt, maar ook verzameld, geschoond of gewoon gemaakt worden. Fijn regexen en scripten! Maar waar het niet geautomatiseerd kan doe ik ’t net zo lief handmatig (mij valt op dat programmeurs vaak meer eerbied hebben voor het echte handwerk dan niet-programmeurs).

Web

Websites maken, dat heb ik eigenlijk een beetje te veel gedaan, maar ik kan ’t nog wel.

Projecten

Ik werk aan of heb gewerkt aan de volgende projecten:

    • Erfgoed &  Locatie
    • Adamlink
    • Amsterdam Time Machine
    • HetVolk.org

Verder heb ik in opdracht gewerkt voor o.a. RCE, Noord-Hollands Archief, RKD, IISG, Netwerk Oorlogsbronnen, Zuiderzeemuseum en Erfgoed Leiden.

Vragen? Schroom niet contact op te nemen.

Er is heel veel data, maar vaak nogal een zooitje.